GEVEL ISOLEREN

Gevel isoleren

De meeste woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Er is werk aan de winkel! Goede isolatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een lagere energierekening. Wat kun jij doen om de isolatiewaarde van jouw woning te verbeteren? 

Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar zo'n 3.300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt maar liefst € 2.000 per jaar! En dat elk jaar opnieuw! Ook in een matig geïsoleerd huis (5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo'n € 1.100 per jaar.

Beter isoleren, meer comfort

Isoleren verbetert het comfort van je woning. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Je krijgt ook minder condens op de ramen, warmere voeten en minder geluidsoverlast van buiten. Om je huis goed te isoleren is geen verbouwing nodig. Spouwmuurisolatie wordt vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is binnen dag klaar. Binnen geeft het geen stof of rommel. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. HR++ glas en ook triple glas wordt van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, wat bij het triple glas meestal nodig is, gebeurt het meeste werk vanaf de buitenkant. Het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant, wat betekent dat je de zolder moet opruimen.

Met het na-isoleren van de gevels kunt u tot zo’n € 550,00 besparen. En dat elk jaar opnieuw!

Wat kun jij doen?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Heb je geen idee hoe jouw huis geïsoleerd is? Kijk dan eerst naar het bouwjaar, dit vind je via de BAG-viewer van het Kadaster. Typ in het zoekvenster je adres + woonplaats of postcode + huisnummer.

Bouwjaar tot en met 1974

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat het enkelglas werd vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed (minstens 8 cm) en is het glas van HR++ kwaliteit. Maar zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Bouwjaar 1975 tot en met 1982

Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan is kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten. Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen, overweeg dan extra dakisolatie. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991 hebben bij de bouw overal matige isolatie gekregen: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal en HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot en met 1999 hebben goede dak, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbel glas geplaatst (geen HR++ of triple glas). Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee. Je kunt je huis nóg energiezuiniger maken met een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Check je isolatie

Check voordat je isolatie laat aanbrengen welke isolatie er nu in je huis zit (dak, buitenmuren, vloer of bodem, kruipruimte en ramen). Vraag eventueel aan de vorige bewoners wat zij hebben laten doen, kijk in (ver)bouwtekeningen of schakel een isolatiedeskundige in.

Aandachtspunten isoleren

  • Voor een goed resultaat let je op de volgende punten:
  • Kies materiaal dat dik genoeg is, zodat je een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) haalt. Meer informatie over diktes van materialen vind je op dakisolatie en vloerisolatie.
  • Ga je kozijnen vervangen, neem dan meteen triple glas. In bestaande kozijnen kun je HR++ glas laten aanbrengen. Lees meer op Dubbel glas, HR++ en triple glas.
  • Plaats je HR++- of triple glas en is je buitenmuur (je spouw) niet geïsoleerd? Het is verstandig om die tegelijk te isoleren, anders wordt je muur kouder dan het raam en slaat er misschien vocht neer op je muur en krijg je last van schimmel. Goede ventilatie voorkomt neerslaan van vocht en schimmels op de muren. Plaats in elk geval ventilatieroosters boven de ramen.
  • Zorg dat de isolatie goed wordt aangebracht: zonder kieren, stevig bevestigd en indien nodig met de dampremmende laag aan de warme kant.
  • Dek het isolatiemateriaal goed af tijdens het klussen. Laat het niet nat worden en bescherm het tegen stoten.

goed Ventileren is noodzakelijk!

Het is voor je gezondheid noodzakelijk dat je voldoende ventilatie hebt in huis. Ventilatie vermindert het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis.

Jaarlijks controleren: naden en kieren

Ongeacht het bouwjaar van je woning is het slim om jaarlijks te controleren of naden en kieren nog goed dicht zijn, en zo nodig tochtband of ander kierdichtingsmateriaal te vervangen.

Tochtstrips worden na enkele jaren minder flexibel, waardoor opnieuw kieren en tocht ontstaan. Dat zorgt niet alleen voor hinderlijke tocht, het veroorzaakt ook warmteverlies (en dus hogere stookkosten).

SAMEN ISOLEREN

Wanneer u uw spouwmuur tegelijk met die van uw buren laat isoleren, bedraagt de investering minder dan € 1000,00 euro per woning (dit geldt voor rijwoningen).

VLEERMUIZEN

Huizen worden regelmatig door vleermuizen gebruikt als verblijfplaats. Meestal zitten ze dan in de spouwmuur of onder het dak. Daar merkt u als bewoner meestal niets van. Het kan ook geen kwaad. Maar het zijn wel beschermde dieren. Bovendien zijn ze heel nuttig, want ze eten veel muggen. De aannemers van 033Energie houden rekening met de vleermuizen. U kunt zelf de vleermuizen helpen door na isolatie van de spouw een vleermuiskast op te hangen. Meer informatie over vleermuiskasten is verkrijgbaar in onze winkel, het Centrum voor Duurzaam Renoveren.

vleermuizenkast

Yvonne Feuerhahn over het isoleren van de gevel