VvE Hamershof: onderhoud en verduurzaming combineren

In 2016 stond VvE Hamershof in Leusden voor een flinke uitdaging: het achterstallig onderhoud aan het complex kreeg het bestuur maar niet onder controle. De houten gevelbekleding en kozijnen verkeerden in slechte staat, en het pannendak – daterend uit de vroege jaren tachtig – was dringend aan vervanging toe. “We bleven maar schilderen, wat telkens opnieuw veel geld kostte. In 2010 hadden we nog voor 400.000 euro aan schilderwerk laten uitvoeren,” vertelt Remko van den Berg, bestuurslid en interim-voorzitter van de VvEVerduurzaming als kans
In plaats van enkel onderhoud plegen, besloot de VvE een andere koers te varen. “Het vervangen van al het hout zou miljoenen kosten. Maar we zagen mogelijkheden in de subsidieregelingen voor verduurzaming, zowel op nationaal als regionaal niveau. Daarom zochten we contact met de gemeente en provincie om te bespreken wat er mogelijk was,” aldus Van den Berg.

Een VvE Klimaatplan op maat

Via het Energieloket van de gemeente Leusden kwam de VvE in contact met Klimaatmissie Nederland. Projectmanager René Pie bracht de situatie in kaart: wat moest er gebeuren en wat was er al opgenomen in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP)? Daarnaast werd gekeken naar de financiering: hoe kon de VvE de verduurzaming bekostigen?

Draagvlak creëren onder bewoners

Een belangrijke stap in het proces was het vertalen van de verduurzamingsplannen naar individuele wooneenheden. Klimaatmissie Nederland werkte uit wat de maatregelen per appartement betekenden. Dit gaf bewoners helder inzicht in de voordelen: meer wooncomfort, lagere energiekosten en een duidelijke kostenstructuur. Het opbreken van de totale investering in bedragen per eigenaar hielp om drempels weg te nemen.

Uitgevoerde duurzaamheidsmaatregelen

Onder begeleiding van Klimaatmissie Nederland, partner van 033Energie, werden verschillende ingrijpende maatregelen uitgevoerd:

  • Gevels en dak werden geïsoleerd en vernieuwd met duurzame materialen.
  • De oude houten kozijnen met enkel glas maakten plaats voor kunststof kozijnen met hoogwaardig isolerend glas.
  • Op het dak werden bijna 2.000 zonnepanelen geplaatst. De opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt, wordt terug geleverd aan het net, wat de energierekening verlaagt.
  • Iedere woning stapte over van een cv-ketel naar een warmtepomp, waarbij de buitenunit geïntegreerd werd in de schoorsteen.

Efficiënter energie- en watergebruik

Dankzij de overstap naar warmtepompen hebben alle appartementen nu een eigen energiezuinige verwarmingsoplossing. “De convectoren in de woningen verbruiken minder water en energie dan traditionele radiatoren, wat de kosten drukt,” zegt Van den Berg. Bovendien zorgen ze automatisch voor een goede ventilatie.

Slimme financiering met subsidies en leningen

De financiering van de verduurzaming kwam uit verschillende bronnen:

  • Een deel werd bekostigd uit het reservefonds van de VvE.
  • Er werden subsidies aangevraagd en de btw op de zonnepanelen werd teruggevraagd.
  • De VvE sloot een lening af bij het Nationaal Warmtefonds en de Bank Nederlandse Gemeenten.
  • De overkoepelende VvE van het Hamershof-complex, inclusief de bedrijfsruimtes, droeg bij aan de kosten voor de dakvernieuwing.

Duurzaam wonen loont

Inmiddels is de verduurzaming voltooid en de resultaten zijn merkbaar. Van den Berg is enthousiast: “Mijn woning is altijd aangenaam warm, zonder hoge energiekosten. Bovendien hoef ik geen cv-ketel meer te onderhouden. De waarde van mijn appartement is gestegen, méér dan in voorgaande jaren, mede dankzij de woningverbetering.”

De maandelijkse energiekosten en servicebijdrage stegen met slechts 30 euro. “Maar daar krijg je zoveel voor terug: comfort, lagere energiekosten en een duurzame woning. En het is ook nog eens goed voor de planeet. Wat mij betreft een slimme investering.”

Contact

033Energieloket kan je ondersteunen bij het nemen van
verduurzamingsmaatregelen, van inzicht tot uitvoering.
Waar kunnen we jou mee helpen?