Tien grote en kleine tips die je helpen energie te besparen in je woning.
Tip 1: Gevelisolatie
Verbeter je wooncomfort met gevelisolatie. Je energierekening daalt hierdoor en je wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan. En het (na)isoleren van gevels verdient zich snel terug. Kijk hier of je woning geschikt is. Maak eventueel een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs.
Tip 2: Dakisolatie en zonnepanelen
Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt. Zijn je dakpannen aan vervanging toe? Dan is dit een kans om je dak van buitenaf te isoleren en zonnepanelen te installeren. Vervang eventueel een deel van de dakpannen door zonnepanelen (indaksysteem). Dat scheelt nieuwe dakpannen, het ziet er strak uit en vooral: je gaat je eigen energie opwekken. Maak eventueel een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs.
Tip 3: Isolerend glas
Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten. In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Een goed moment om triple glas te overwegen is als de kozijnen moeten worden vervangen. Meer informatie vind je hier.
Tip 4: Verbruiksmanager
Een verbruiksmanager kan je meer inzicht geven in je energieverbruik. Zonder ingrijpende maatregelen kun je met zo’n app al beginnen te besparen. Vind een energieverbruiksmanager die bij jou past op www.energieverbruiksmanagers.nl.
Tip 5: Ventilatie met warmteterugwinning
Ventilatie met terugwinning van warmte bespaart energie. Goede ventilatie is belangrijk voor een goede vochthuishouding in de woning en voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van bijvoorbeeld kookluchtjes. Met de afvoer van lucht gaat er ook warmte mee. In de zomer is dat niet erg, maar in de winter heb je die warmte eerst opgewekt. Er bestaan ventilatoren met warmteterugwinning voor de woonkamer, er bestaan ook balansventilatiesystemen met warmteterugwinning voor de hele woning en er zijn ook systemen met een kleine warmtepomp. Meer informatie vind je hier. Maak eventueel een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs.
Tip 6: Radiatoren efficiënter maken
Het installeren van kleine ventilatoren aan de onderzijde van de belangrijkste radiatoren in de woonkamer verbetert de warmteafgifte. Ook wordt de warmte efficiënter door de ruimte verspreid. Er is een flinke besparing mogelijk. Meer informatie vind je hier.
Tip 7: Doe de Quickscan
Stap voor stap de woning verduurzamen is vaak een goede manier. Het is wel belangrijk dat de maatregelen goed op elkaar aansluiten en voor je portemonnee is het ook fijn als je begint met de maatregel die relatief het meeste oplevert. Via de Quickscan op deze website, komt u er snel achter welke maatregelen u kunt treffen en wat ze opleveren. Ook kunt een afspraak maken voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze adviseurs.
Tip 8: CV waterzijdig inregelen
Een CV wordt meestal volgens standaard fabrieksinstellingen afgesteld. Door de installatie in te regelen op basis van de actuele warmtevraag in je woning, kan een flinke besparing op het gasverbruik opleveren. Meer informatie vind je hier.
Tip 9: Warmtepomp met zonnepanelen
Ben je eigenaar van een woning die na 1995 is gebouwd? In veel gevallen is het mogelijk om zo’n woning aardgasloos en nul-op-de-meter te maken door alleen het vervangen van de cv-installatie door een warmtepomp en lage temperatuurconvectoren en het installeren van zonnepanelen. U wekt dan geheel of grotendeels uw eigen energie op. De overheid geeft subsidie op de aanschaf van een warmtepomp, ook zijn er duurzaamheidsleningen om de investering mogelijk te maken. Meer weten? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina.
Tip 10: Financieringsfonds voor VvE’s
Ben je eigenaar van een appartement? Dan is er goed nieuws, want voor VvE’s is er voor het uitvoeren van duurzame maatregelen een financieringsfondsbeschikbaar. Het krijgen van een financiering is uiteraard wel aan voorwaarden verbonden. Meer weten? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina.