SUBSIDIES

Subsidies

Subsidies

Als woningeigenaar kun je energiebesparende verbeteringen aan de woning financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. Daarnaast zijn er voor een aantal maatregelen (tijdelijke) subsidiemaatregelen.

Subsidiebedragen verhoogd tot 30%

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals zonneboilers en warmtenetaansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten. De nieuwe subsidiebedragen per m2 staan in de link onderaan dit bericht. De verhoging gaat voor meerdere jaren gelden.

Voor alle maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten. Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als er in november 2021 een dak is geïsoleerd en in februari 2022 een  gevel gaat isoleren,  dan is het mogelijk om voor beide maatregelen in één  keer subsidie aan te vragen. Voor de maatregel die in 2021 is uitgevoerd (dakisolatie) geldt 20% subsidie en voor de maatregel die in 2022 is uitgevoerd geldt 30% subsidie.

Oppervlakte-eis versoepeld

Per 1 januari 2022 wordt de minimale oppervlakte verlaagd, die bij vereist is om subsidie te kunnen aanvragen. De nieuwe minimale vereiste oppervlakten staan in de link onderaan dit bericht. Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Het combineren is niet meer toegestaan om samen de minimale m2 te behalen.

Nieuwe subsidieaanvragen vanaf 24 januari 2022

Vanaf 3 januari zijn alle nieuwe tarieven en voorwaarden op de website van RVO te vinden. Vanaf 24 januari 2022 kunnen mensen ISDE aanvragen indienen met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp.

Meer informatie:
Overzicht wijzigingen ISDE in 2022 (inclusief m2 prijzen en oppervlakte eisen):
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/isde-wijzigingen-2022

Nieuwsbericht van RVO over hogere subsidies (met links naar relevante pagina’s en publicaties Staatscourant): https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/vanaf-2022-hogere-subsidie-voor-isolatie-en-warmtepompen