GROENE LENINGEN (LANDELIJK)

Landelijke groene leningen

Het duurzaam verbeteren van je woning door bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas of zonnepanelen, zorgt voor meer wooncomfort, lagere woonlasten en mogelijk een hogere waarde van je huis. Zo verdien je de kosten voor de maatregelen geheel of deels terug. Als woningeigenaar kun je energiebesparende verbeteringen aan de woning betalen met eigen geld, een extra hypotheek of een zogenaamde groene lening.

lenen soms voordeliger

Geld lenen is soms voordeliger dan eigen geld gebruiken. Dat komt door belastingaftrek van rente, en doordat geïnvesteerd eigen geld als het ware verankerd raakt in de woning. Wat in jouw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, inkomen en vermogen. Een financieel adviseur kan je verder helpen.

hogere hypotheek mogelijk bij een energiezuinig huis

Op grond van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen is het bedrag dat men voor een woning mag lenen, beperkt. Voor energiebesparende maatregelen of de aankoop van een energiezuinige woning mag je echter een extra bedrag lenen. De energierekening is immers lager, waardoor de woonlasten lager zijn.

Energiesubsiewijzer

Welke groene financieringsmogelijkheden er zijn voor jouw situatie ontdek je snel met behulp de handige energiesubsidiewijzer. Hier vind je een overzicht van alle mogelijkheden.

energiebespaarlening VOOR PARTICULIEREN

De Energiebespaarlening voor particulieren is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren.

Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Tijdens het beoordelen van uw aanvraag kunnen wij geen rekening houden met deze mogelijke besparingen. Investeer slim en maak van uw huis een heerlijk comfortabel thuis!

Goed om te weten

  • Vergoedingsvrij vervroegd aflossen
  • Tot maximaal € 25.000 lenen (ZEP+/Nul op de Meter tot maximaal € 65.000,-)
  • Effectieve jaarrente vanaf 1,50%
  • Vast maandbedrag en looptijd

Meer informatie

Groenhypotheek Particuliere woningeigenaren 

Bent u woningeigenaar en wilt u uw een nieuwe duurzame woning bouwen of uw bestaande woning energiezuiniger maken? Dan kunt u een goedkope lening of hypotheek krijgen om de bouw van uw nieuwe woning of de renovatie van uw bestaande woning te financieren, of om een energiezuinig verwarmingssysteem aan te leggen.  Ook kunt u geld lenen voor duurzame technieken zoals het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen. Sinds 30 maart zijn deze mogelijkheden gewijzigd door een geheel vernieuwde Regeling groenprojecten en is er meer mogelijk voor woningeigenaren.

Met energiebesparende maatregelen en duurzame technieken kunt u uw energierekening verlagen. Hiervoor zijn wel eerst investeringen nodig. Een aantrekkelijke lening is dan een interessante optie. De Groen Hypotheek is een hypothecaire lening die beschikbaar is voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. De rentekorting bedraagt doorgaans 1 procentpunt.

De Groen Hypotheek kan een aanvulling op uw bestaande hypotheek vorm of een tweede hypotheek zijn. De hypotheekvorm van een Groen Hypotheek ligt niet vast. Wat voor u de meest gunstige hypotheekvorm is, kunt u overleggen met uw hypotheekadviseur.

Bedrag:

Het aantal energielabelstappen dat u met de renovatie (categorie h3) bereikt, bepaalt het maximum bedrag dat u mag lenen:

Voor een verbetering met 4 energielabelstappen tot minimaal label B: maximaal € 50.000
Voor een verbetering met 5 energielabelstappen tot minimaal label A: maximaal € 100.000

Voor duurzame nieuwbouw (categorie h1) geldt voor het groene gedeelte binnen uw hypotheekbedrag een maximum van € 100.000 voor grondgebonden woningen en € 65.000 voor niet grondgebonden woningen.
In de meeste gevallen wordt een groene hypotheek daarom gecombineerd met een gewone hypotheek.

Voor de energiezuinige verwarmingssystemen (categorie g1,g4 en g5) en de zonne-energieprojecten (categorie f3 en f4) kunnen slechts de kosten die onder het projectvermogen van deze voorzieningen vallen groen gefinancierd worden, hiervoor geldt geen minimum.

Voorwaarden:

Een Groen Hypotheek heeft een aantrekkelijke hypotheekrente, vanwege rentekorting. Deze korting kunt u gedurende een looptijd van tien jaar ontvangen. Na deze periode kan de hypotheek weliswaar doorlopen, maar geldt de rentekorting niet meer. De bank bepaalt het minimum en maximum hypotheekbedrag en de rente. Voor een Groen Hypotheek heeft u een‘groenverklaring’ nodig. Voor de energiezuinige verwamingssystemen (g1, g4 en g5) en de zonne-energieprojecten (f3 en f4) is een looptijd van 15 jaar mogelijk.

Let op: Per 1 januari 2011 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd waardoor het moeilijker is geworden een groene lening te krijgen.

Voor de overige voorwaarden en de meest actuele informatie, ga dan naar de website onder ‘lees meer’. Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

Rentekorting bij een hypotheek

U kunt een rentekorting krijgen van 0,1% bij 1 Energielabelstap en 0,2% bij 2 Energielabelstappen over de gehele hypotheek, waarbij de Rentevast periode maximaal 15 jaar is.

Bedrag:

Dit betreft een rentekorting over de gehele hypotheek met een rentevastperiode van maximaal 15 jaar. Elk geval is uniek, maar zorgt er in ieder geval voor dat u de extra investeringen GRATIS kunt meefinancieren.

Voorwaarden:

De geldverstrekkers die meedoen in dit concept willen het gebruik van Energie Besparende Maatregelen stimuleren. Door de rentekorting blijven u maandlasten gelijk ondanks het feit dat u investeringen doet. Wel willen de geldverstrekkers dat uw huis energiezuiniger wordt en dat dient aangetoond te worden door een verbetering van het Energielabel. Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

Duurzaamheidslening Energielabelhypotheek

Tot 0,2% rentekorting op uw volledige hypotheeksom mogelijk bij het realiseren van energiebesparende maatregelen in uw woning die leiden tot een verhoging van uw energielabel.

Bedrag:
Lagere woonlasten door een rentekorting van 0,2% op uw volledige hypotheeksom en lagere stookkosten maken een aanzienlijke besparing mogelijk. Daarnaast krijgt u een prettiger wooncomfort en wordt uw woning aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Voorwaarden:

Om een rentekorting van 0,2% te kunnen verkrijgen moet uw woning minimaal 2 stappen omhoog maken op het energielabel dat bij uw woning hoort.
Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

 

Triodos Bank wil de woningmarkt graag verduurzamen. De Triodos Hypotheek helpt u dan ook om uw woning energiezuiniger te maken en beloont duurzame woningen met een lager rentetarief. De hypotheekrente is gekoppeld aan de looptijd van de lening en het energielabel van uw woning. Hoe beter het energielabel, hoe lager de hypotheekrente.

Bedrag:

Deze rentetarieven zijn van toepassing op hypotheken die maximaal 51% bedragen van de marktwaarde van het huis of met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voorwaarden:

Zie link voor meer informatie en voorwaarden. Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

 

GreenLoans lening

Bij GreenLoans kunt u een persoonlijke lening aanvragen voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isolatiemaatregelen en een nieuwe, energiezuinige CV ketel. Ook kunt u met de lening duurzame technieken financieren zoals een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen.

Met duurzame energietoepassingen en energiebesparende maatregelen kunt u uw energierekening verlagen. Hiervoor zijn wel eerst investeringen nodig. Een aantrekkelijke lening is dan een interessante optie.

Bedrag:

U kunt maatregelen, eventueel meerdere tegelijk, financieren voor bedragen tussen de 5.000 en 50.000 euro.
Voor welke maatregelen u een lening kunt krijgen vindt u op de website onder ‘lees meer’.

Voorwaarden:

De Greenloans lening (rente 5,5%) en de Greenloans Ecolening (rente 6,2%) verschillen ten aanzien van de maatregelen waarvoor u kunt lenen, de looptijd en in hoeverre boetevrij aflossen is toegestaan. Ziet u voor de exacte voorwaarden de website van Greenloans. Algemene voorwaarden, die gelden voor beide leningvarianten, is dat u maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt en dat de rente mogelijk fiscaal aftrekbaar is.

Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

VvE Energiebespaarlening

De VvE Energiebespaarlening maakt het voor Verenigingen van Eigenaren mogelijk om, tegen een aantrekkelijke rente, energiebesparende investeringen in of aan appartementencomplexen te financieren. Dit maakt complexen energiezuiniger, comfortabeler en duurzamer.

Bedrag:

De lening heeft een omvang van maximaal € 65.000,- per appartementsrecht betreffende een wooneenheid met een looptijd van 30 jaar.

Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.