WARMTEPOMP

033energieloket

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Comfortabel en klimaatbewust, want je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 35 tot 50 procent.

All electric

Een lucht-water-warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. In de meeste gevallen combineer een warmtepomp met vloerverwarming of convectoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. Er bestaat ook een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Goede isolatie als voorwaarde

Je huis is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Een cv-ketel levert water van 60 tot 80 graden. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage temperatuur niet warm genoeg.

Huizen gebouwd in 1992 of later zijn goed geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter en vanaf 2009 zeer goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas (dus niet HR++), dan moet je dit in elk geval in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) eerst vervangen door HR++.

Is jouw huis gebouwd vóór 1992, dan hangt het ervan af wat er na de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels goed, dan kun je overwegen een warmtepomp te installeren. Een logisch moment om hier over aan te denken is als je cv-ketel aan vervanging toe is. Een cv-ketel gaat zo'n 15 jaar mee. Wil je advies? Vraag dan een onafhankelijk adviesgesprek aan.

Hoeveel Geluid Maakt een warmtepomp?

Bij een warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Dat is als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Soms kan een volledige warmtepomp 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen.

WIJKWATMTEPLAN

In sommige gemeenten zijn er plannen om hele woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van die wijken komt er misschien een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

(Bron: MilieuCentraal)

 

 

.