Na-isoleren van muren
Foto: Het deel van de scheidingsmuur naar de buren dat opnieuw is opgemetseld is gelijk ook geïsoleerd.
De bijzondere kloostermoppen in de muur aan de steeg moeten in het zicht blijven. Deze muur, de grootste in het pand, is de grootste uitdaging voor wat betreft het na-isoleren.
Maart 2016
Achter- en zijgevel zijn ontpleisterd, binnen vindt bouwhistorisch onderzoek plaats. Er is onderzoek gedaan naar de muur naar de buren (nr. 30). Deze muur is gemiddeld een anderhalf steens dikke muur en heeft een kleine spouw. De muur steekt aan de achterzijde op de tweede verdiepingen ca. 2m voorbij de achtergevel van het buurpand.
April 2016
Twee vensters zijn ontdekt in de gevel aan de steeg. Deze komen weer terug in het nieuwe ontwerp. De gevel aan de steegzijde krijgt waarschijnlijk een gepleisterde plint, daarboven blijft het metselwerk in zicht. Dit staat helaas haaks staat op het NOM-doel omdat dit juist een lange muur is waar je veel energiewinst kunt behalen.
De achtergevel wordt in de toekomst aan de buitenkant opnieuw gepleisterd.
De muur naar de buren wordt in het gedeelte van de keuken geïsoleerd en strak afgewerkt – bij het voorste deel aan de straat is de afwerking nog onduidelijk.
Er wordt nagedacht over het toepassen van hoog isolerend pleister (daemmputz-branelit-plus) op basis van nano-technologie.
Juni 2016
De steense muren van de voor- en achtergevel krijgen een voorzetwand. Deze teken wij alvast in op 15cm. Het materiaal wordt nog uitgezocht.
Muur naar de buren wordt de eerste meter vanaf de grond geïsoleerd met kleikorrels of schelpen en daarboven met cellulose.
December 2016
De gehele achtergevel moet opnieuw worden gemetseld. Het concept blijft dat die aan de binnenzijde wordt geïsoleerd met 15cm. Het wordt waarschijnlijk kalk-hennep isolatie – o.a. vanwege de goede akoestische en vochtregulierende eigenschappen.
Wilt u meer informatie of een modelwoning bezoeken?
Vul onderstaand formulier in, dan nemen we snel contact met u op.